Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

FESTIWAL WIEPRZOWINY 2022

Utworzono dnia 02.08.2022

FESTIWAL WIEPRZOWINY 30.07.2022

Założeniem festiwalu było zaprezentowanie istniejących małych producentów żywności z terenu gminy Wieprz, którzy w przeciwieństwie do wielkich firm, produkują tradycyjną żywność w oparciu o przepisy przodków. W ich składzie nie ma polepszaczy smaków, konserwantów – jest za to zapach jakości oraz smak najwyższej jakości.  Bazując na zachowaniu tego dziedzictwa lokalnego i promowaniu gminy Wieprz, zorganizowany został w dniu 30.07.2022. „FESTIWAL WIEPRZOWINY” (miejsce: obiekt sportowy w Wieprzu, ul. Beskidzka 270)

 

KONKURS NA NAJLEPSZE DANIE Z WIEPRZOWINY

Impreza  miała zaprezentować prawdziwe smaki polskiej wsi w oparciu o lokalną tradycyjną żywność i związane z nią produkty. Zorganizowano więc konkurs na najlepsze danie z wieprzowiny a najlepsi  z „kucharzy i kucharek”  otrzymali nagrody w postaci voucherów na sumę 1000, 500 i 300 pln.  W roku 2022 w konkursie startowało 5 uczestników z gminy Wieprz.

I miejsce otrzymał Nikodem Rokowski z Wieprz za „Żeberka w pięciu smakach”. Jest to wielka niespodzianka gdyż w zeszłym roku także Nikodem zajął I miejsce. To oznacza że 13 latek ma wielki talent kulinarny!

 II miejsce otrzymała Amelia Pawlica z Gierałtowiczek za danie „Kopczyki ze schabu z brzoskwinią” III natomiast przypadło Mateuszowi Stańco z Gierałtowiczek za „Złocistą karkówkę pieczoną w marynacie miodowo – musztardowej. Inni uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia.

Jury składało się z: eksperta kulinarnego Jadwigi Kobielus, Marcina Guzika z Wadowice online, Dawida Kierczaka z Mam newsa, Roberta Frasia z Nowin Andrychowskich i Radia Andrychów oraz Wojciecha Wąsika przedstawiciela Konsorcjum Piekarniczego.

By zachować anonimowość uczestników dania nie były podpisane. Każdy talerz konkursowy otrzymał numer i dopiero po ogłoszeniu werdyktu jury, podano autorów dań z wieprzowiny.

Program imprezy był  kulinarnie bardzo atrakcyjny. Po konkursie zaproszono uczestników na warsztaty kulinarne z paniami ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich. Panie przygotowały tradycyjne pyszności które zostały rozdane pomiędzy uczestników imprezy.

Gospodynie i KGW z Wieprza zapraszały na pulpeciki z mięsa wieprzowego, kapustę zasmażaną z boczkiem i żeberka w miodzie. KGW z Nidku proponowało pieczeń wieprzową nadzianą karczkiem, jajkiem, polędwicą. Do tego dania był podawany  sos grzybowy.

KGW z Przybradza kusiło warkoczami z szynki i kapustą zasmażaną z boczkiem.

Z kolei KGW z Gierałtowiczek oczarowało karczkiem w marynacie z majeranku oraz czosnku i sosami;  tatarskim, chili, chrzanowym, paprykowym. Do tego do spróbowania czekał jeszcze chleb ziołowy i modra kapusta.

KGW z Gierałtowic kusiło schabem pieczonym w jarzynach wraz z mielonym Iwcem. Do tego dania oferowano sosy; czosnkowy, tatarski oraz 2 sałatki jarzynowe.

Po przygodzie kulinarnej  w wykonaniu najlepszych kucharek, rozpoczęła się następna darmowa degustacja produktów z lokalnyej firmy masarskiej „Naturalnie smaczne mięso i wędliny od Bąka” z Wieprza. Na zakończenie FESTIWALU WIEPRZOWINY przedstawiono 3 lokalnych producentów regionalnego dania. Szynka z kością została przygotowana  przez najlepszych producentów z naszego regionu, panów Wanata, Migdałka i Bąka. Po chwili porcje zniknęły skonsumowane ze smakiem  przez uczestników imprezy.

Ponad to BESKID MEDIA operator największej sieci światłowodowej na Podbeskidziu  zorganizował konkurs dla najmłodszych i prowadził warsztaty plastyczne dla najmłodszych uczestników imprezy. Działało także punkt KRUS i EKODORADCY.

W trakcie wydarzenia pogoda nie sprzyjała a koncert zespołu  CZARNO – CZARNI odbył się w strugach deszczu. Także zabawa taneczna nie przyciągnęła chętnych a mokry podest taneczny był w zasadzie pusty.

Podczas imprezy wolontariusze zbierali datki dla Oliwierka Komana który urodził się z chorobą SMA1 znaną jako rdzeniowy zanik mięśni.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego        w ramach " Mecenatu Małopolski - edycja I ”.

Działanie zostało zrealizowane dzięki projektowi Stowarzyszenie Pomocy Bezrobotnym i Ich Rodzinom " Nadzieja" w Wieprzu i Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Wieprzu.

Sponsorzy Festiwalu Wieprzowiny 2022:
Rafał Stuglik - Radny Województwa Małopolskiego
Przewodniczący Rady Gminy Wieprz: Mieczysław Żyła wraz z radnymi
Marta Mrozik - Sekretarz Gminy Wieprz
Małgorzata Miarka - Skarbnik Gminy Wieprz
Dyrektorzy szkół
Jerzy Chylewski - Przezes Małopolskiego Spółdzielni Handlowej Wizan

Darczyńcy Festiwalu Wieprzowiny:
Elżbieta i Jan Chwałek - Dom Weselny "POLONEZ" 
Zbigniew i  Renata Marek - C.M.C  Spółka z o.o.  
Siwek Mirosław - Przybradz
Pałosz Przemysław  "Ekoprogress"
Rusinek Mateusz - AUTO – SERWIS   
Górkiewicz Sławomir - Swojskie Wędliny Tradycyjne
Adam Bąk  - Wyroby Mięsne
Adam Migdałek - Wyroby Mięsne
Serwin Alojzy  - Gospodarstwo  Rolne 
Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu
Ryszard  Lipnicki - Firma "Ognik" Producent Kotłów
Rafał Powroźnik - Borówkowa Dolina
Piekarnia - Cukiernia Senderów
ICE MASTRY  spółka jawna Czaniec

ALBUM ZDJĘĆ NA FACEBOOKU 

Festiwal Wieprzowiny

Utworzono dnia 02.08.2022, 11:44

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 166

W poprzednim tygodniu: 164

W tym miesiącu: 529

W poprzednim miesiącu: 1026

Wszystkich: 46893