ODCINEK 1 MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA
Ze strony http://justinka.com/marokanska-zupa-marchewkowa/
Marokańska zupa marchewkowa
Kuchnia z dzieckiem #8
500 g obranej marchewki
łyżka mała
łyżka oliwy
1 l bulionu ( drobiowy lub warzywny)
pół łyżeczki kuminu mielonego
łyżeczka nasion kolendry ( dobrze je zgnieść w moździerzu)
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
100 ml mleka kokosowego/ jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku
cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę i czosnek zgnieciony. Podsmażamy chwilę i wrzucamy marchew pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i kolendrę. Mieszamy i dusimy ok minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy aż marchew będzie miękka. Zdejmujemy z ognia. Ja w tym momencie wyławiam ziele angielskie i wlewam mleko kokosowe. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. mieszamy.
Do miseczki można dodać kleks z jogurtu naturalnego jeżeli nie dodajecie mleka kokosowego. Przed podaniem obficie posypać świeżo mielonym pieprzem, dla dzieciaków tę czynność już pominąć.