Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 1 MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA

 Ze strony http://justinka.com/marokanska-zupa-marchewkowa/

Marokańska zupa marchewkowa

Kuchnia z dzieckiem #8

[Inspiracja]

500 g obranej marchewki

łyżka mała

łyżka oliwy

1 l bulionu ( drobiowy lub warzywny)

pół łyżeczki kuminu mielonego

łyżeczka nasion kolendry ( dobrze je zgnieść w moździerzu)

2 łyżki soku z cytryny

łyżka miodu

100 ml mleka kokosowego/ jogurt naturalny

sól i pieprz do smaku

cebula

2 ząbki czosnku

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę i czosnek zgnieciony. Podsmażamy chwilę i wrzucamy marchew pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i kolendrę. Mieszamy i dusimy ok minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy aż marchew będzie miękka. Zdejmujemy z ognia. Ja w tym momencie wyławiam ziele angielskie i wlewam mleko kokosowe. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. mieszamy.

Do miseczki można dodać kleks z jogurtu naturalnego jeżeli nie dodajecie mleka kokosowego. Przed podaniem obficie posypać świeżo mielonym pieprzem, dla dzieciaków tę czynność już pominąć.