Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 12 SAŁATKA Z CIECIERZYCY I KASZY BULGUR

 

Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur – SAFSOUF – kuchnia libańska

400 gr ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki albo ze słoika)

200 gr  kaszy bulgur

2 zmiażdżone ząbki czosnku

sok z 3 cytryn

7 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

mały pęczek posiekanej mięty

duży pęczek posiekanej natki pietruszki

Namoczyć kaszę bul gur około 40 minut do momentu gdy będzie miękka, odcisnąć by pozbyć się wody. W naczyniu wymieszać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę.. Wrzucić do naczynia ciecierzycę na 20 minut. Wymieszać wszystko i obficie posypać pietruszką i miętą.