Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 13 PATANISCAS I ARROZ COM FEIJAO

Pataniscas

Składniki:

6 jajek

mąka

grzyby (lub dowolne warzywo, które wybierzesz)

por (lub dowolne warzywo, które wybierzesz)

1 cebula

pietruszka

woda lub mleko

sól

czarny pieprz

olej

 

Pokrój cebulę, grzyby, por i pietruszkę na małe kawałki.W dużej misce wymieszaj jajka, a następnie dodaj cebulę, pieczarki, por i pietruszkę, dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę lub mleko, mieszaj, aż uzyskasz dobrą gładką konsystencję (masa nie powinna być zbyt płynna ani zbyt sucha).Przygotuj patelnię z olejem (zalewając całe dno) i podgrzej na palniku. Gdy olej jest gorący (na patelnię można wsypać trochę mieszanki, a gdy zacznie „tańczyć”, czas smażyć!). Dłonią lub łyżeczką wkładaj małe porcje mieszanki na patelnię, obracając je, gdy zobaczysz brzegi złote. Gdy obie strony są złote, wyjmujemy je z patelni na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Powtarzaj, aż usmażysz całą mieszankę.

Podawaj na ciepło!

 

Arroz com Feijão (ryż z fasolą):

Składniki:

cebula

czosnek

ryż

puszka pomidorów

czerwona fasola

warzywa do wyboru (marchewka, grzyby itp.)

oliwa z oliwek

sól

liść laurowy

ostra papryczka chilli

 

Pokrój cebulę i czosnek na małe kawałki (1 cebula i 3 ząbki czosnku wystarczą na 4 porcje) i włóż do garnka. Dodaj oliwę, sól, pieprz i liść laurowy. Włącz kuchenkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj ryż (jedna ręka jako porcja) i smaż, cały czas mieszając, aby ryż nie przyklejał się do dna garnka. Dodaj pomidora i dobrze wymieszaj, jeszcze trochę smaż. Alternatywnie dodaj warzywa i gorącą wodę (powinna być ponad dwukrotnie większa niż porcja ryżu). Gdy woda zacznie wrzeć, ogranicz ogień do minimum i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj wszystko. Na koniec ryż powinien mieć trochę wody, nazywamy go „arroz molhadinho”, co oznacza „mokry ryż”. Podawaj na ciepło (jeśli będzie czekał zbyt długo to ryż się przegotuje i będzie lepki i kleisty).