Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 4 ZAPIEKANA BIAŁA FASOLA

Ze strony https://www.jadlonomia.com/przepisy/biala-fasola-pieczona-z-cebulka/

   Często pisaliście, że największym kulinarnym wyzwaniem na Wielkanoc jest rodzinny obiad. Czyli ten moment, który powinien łączyć, a często dzieli, bo na stole pojawiają się gotowane szynki z chrzanem, pieczenie, całe mnóstwo białych kiełbas, a wegetarianie i weganie, nie za bardzo mają wtedy co jeść. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na naprawdę wyjątkowy, wielkanocny, roślinny obiad. Panie i Panowie, oto biała fasola pieczona z cebulką!

To naprawdę szczególnie pyszny i prosty przepis. Biała fasola zanurzona jest w piwnej, musztardowej zalewie z odrobiną wędzonej papryki, dzięki czemu ma dobrze znany smak polskiego obiadu. A dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze całość zagęszcza się i miesza z miękką, delikatną, słodką cebulką. To obiad, który zbiera komplementy i który łączy całą rodzinę – bo nakarmi wszystkich roślinożerców, ale zasmakuje nawet największym miłośnikom kiełbasy.

  • Czas przygotowania: 1,5 godziny czekania + 10 minut pracy. Składniki na 4 - 6 porcji:

400 g suchej białej fasoli / 2 szklanki suchej fasoli, namoczonej przez noc

3 cebule
4 – 6 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Zalewa:
1 szklanka piwa, zwykłego jasnego (ewentualnie cydru)
3 łyżki musztardy francuskiej
3 1/2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Namoczoną fasolę odcedzić, zalać wodą i gotować do miękkości, czyli około 40 – 50 minut.
  2. Kiedy fasola się ugotuje zacząć rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Fasolę odcedzić i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, cebule pokroić w półksiężyce i dodać do naczynia razem z olejem oraz solą. Dokładnie wymieszać.
  3. W misce połączyć wszystie składniki zalewy i spróbować – w razie potrzeby dodać do smaku więcej soli lub syropu klonowego. Zalewę wlać do naczynia żarodpornego, kilka razy zamieszać, naczynie przykryć i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 minut pod przykryciem.
  4. Po upływie tego czasu odkryć i zamieszać. Dopiekać jeszcze 20 – 30 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Piec do momentu, aż zalewa odparuje, a cebulka będzie skarmelizowana. Podawać jako danie główne z pieczywem lub ziemniakami, pyszne z chrzanem, ćwikłą lub kiszonym ogórkiem.

Porady:

  • Jeśli bardzo się spieszycie możecie użyć fasoli z puszki – potrzebujecie 3 puszek białej, różnica będzie wyczuwalna, ale wciąż będzie bardzo smacznie. Dodajcie wtedy dodatkowo 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę syropu klonowego.
  • Spróbujcie zalewy zanim polejecie nią fasolę – ma być pyszna. Słona, umami i słodkawa – jeśli taka nie jest to ją doprawcie.
  • Zamiast syropu klonowego możecie użyć dowolnego słodzika.
  • Fasolę i zalewę możecie przygotować 1 – 3 dni wcześniej, a całe danie połączyć i upiec na wielkanocny obiad.