Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 5 ZUPA SZPARAGOWA

Zupa szparagowa

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta

SKŁADNIKI

 4 PORCJE, PO 293 KCAL

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
  • 1/2 kg ziemniaków np. młodych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g śmietany 18%
  • ser feta

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
  • Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.