ODCINEK 7 ZUPA TAJSKA
Przepis na: Zupa tajska https://poprostupycha.com.pl/przepis/zupa-tajska/
Składniki:
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
- 2 płaskie łyżki tajskiej pasty curry
- 2 cm korzeń imbiru
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki żółtej lub zielonej
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 g pieczarek
- opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub szczypta papryki ostrej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- opcjonalnie szczypta trawy cytrynowej lub ziół tajskich
- szczypta soli i pieprzu
- świeża kolendra
- 1 limonka
- dodaliśmy pokrojoną w kostkę kapustę pekińską.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Do garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy odrobinę oleju i smażymy na nim pastę curry, starty na drobnych oczkach świeży imbir, trawę cytrynową i dodajemy pokrojonego kurczaka. Całość smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki (u mnie czerwona i żółta), a także pieczarki i ponownie smażymy przez 2-3 minutki. Wlewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy sos rybny, mleko kokosowe i posiekaną kolendrę. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty i doprawiamy do smaku (np. 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu). Jeżeli zupa będzie mało pikantna, wtedy dodaj szczyptę papryki ostrej lub drobno posiekaną papryczkę chili. Dodawaj jednak stopniowo, żeby nie przesadzić z ostrością.
Makaron ryżowy lub sojowy zalewamy wodą według wskazań producenta. Podajemy z ugotowaną i nałożoną do miseczek zupą. Wierzch dekorujemy listkami świeżej kolendry.