Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ODCINEK 8 SAŁATKA NICEJSKA

Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

zacznij gotować

SKŁADNIKI

SAŁATKA

  • miks sałat – 1 opakowanie
  • jaja – 2 szt.
  • ziemniaki sałatkowe – 2-3 szt.
  • mrożona fasolka szparagowa – 100 g
  • tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść
  • czerwona cebula – ½ szt.
  • czarne oliwki – 1 garść
  • filety anchois (opcjonalnie) – 1-2 szt.

WINEGRET

  • ocet winny lub sok z cytryny – ½ szklanki
  • czosnek – 1 ząbek
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • sól
  • pieprz

 

 

 https://kuchnialidla.pl/salatka-nicejska?gclid=CjwKCAjwmf_4BRABEiwAGhDfSY7vD15csXR04K-IPR23rAIZesgXHD33g9WP03X1WFLlIMoooIFMvhoCEogQAvD_BwE