Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

WARSZTATY KULINARNE W GIERAŁTOWICZKACH

Utworzono dnia 28.03.2024

 W dniach 13, 18 i 20 marca 2024 r. w Wiejskim Domu Kultury w Gierałtowiczkach odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne. Tym razem uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy, które stanowią ozdobę stołu wielkanocnego. Wśród przyrządzonych potraw znalazły się: żurek z jajkiem i białą kiełbasą, jaskółcze gniazda, tort kanapkowy z różnymi pastami oraz mazurek.

Warsztaty miały na celu przybliżyć dzieciom i młodzieży tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.

 

Tort kanapkowy – składniki na tortownicę 18-20 cm

  • Chleb tostowy – 28-32 kromki (1,5 – 2 bochenki)
  • Majonez – 250 ml
  • Serek kanapkowy np. Almette 600 g lub domowy serek*
  • Ogórek
  • Szynka 100 g
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sałata roszponka – 3 garście
  • Jajka – 3-4 sztuki
  • Chrzan – ½ małego słoiczka  
  • Papryka słodka – ½ łyżeczki
  • Papryka chili – szczypta
  • Musztarda – 1 łyżeczka

 

* Domowy serek kanapkowy:

  • Ser biały – 550 g
  • Śmietana kremówka 30% - 50 ml
  • Sól, pieprz

Dodatkowo

  • Szczypiorek – duży pęczek
  • Pomidorki koktajlowe – 3-4 sztuki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki

Wykonanie:

Ser rozdrobnij na gładką masę za pomocą maszynki do mielenia, praski, blendera, tłuczka do ziemniaków lub widelca. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się

i lekko zgęstnieją. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Domowy serek kanapkowy szczelnie przykryj i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Można też przygotować pasty według własnego uznania.

Tort kanapkowy.

 

Z chleba tostowego należy cienko odciąć skórki.

 

Wykonanie:

Warstwa 1

Na płaskim talerzu/paterze, na której będzie podawany tort kanapkowy, kładziemy obręcz tortownicy (18 cm lub 20 cm).

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy 7-8 kromek bez skórki
  • Serek kanapkowy 120 g
  • Ogórek
  • Szynka – 100 g
  • Musztarda 1 łyżeczka + 1 łyżka majonezu

Na dnie układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Ogórka myjemy, kroimy w grubsze paski, następnie kroimy na cztery części, wykładamy na tort. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy. Na koniec smarujemy musztardą wymieszaną z majonezem.

 

 

Warstwa 2

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g + papryka słodka ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili
  • Rzodkiewka – 5 sztuk
  • Szczypiorek – mały pęczek
  • Majonez 4 łyżki + papryka słodka ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z papryką chili i słodką. Rzodkiewkę kroimy na drobne paski i wykładamy. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy po wierzchu. Następnie majonez wymieszany z paprykami wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki.

 

Warstwa 3

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g + chrzan - 1 łyżka
  • Sałata roszponka – 2 garście
  • Jajka 3-4 sztuki
  • Majonez – 4 łyżki + chrzan 1 łyżka lub więcej

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z chrzanem. Wykładamy sałatę. Jajka - ugotowane na twardo – obieramy, kroimy na paski i układamy. Smarujemy majonezem wymieszanym z chrzanem.

 

Warstwa 4:

Układamy kolejno warstwami:

  • Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
  • Serek kanapkowy 120 g

Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Ze schłodzonego tortu ściągamy obręcz tortownicy. Boki smarujemy pozostałym serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem boki tortu dekorujemy szczypiorkiem, natomiast na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, sałatę roszponkę i rzodkiewkę pokrojona w paski.

Tort kanapkowy przechowujemy w lodówce.

KULINARNE GIERAŁTOWICZKI

Utworzono dnia 28.03.2024, 08:17

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 9

W poprzednim tygodniu: 183

W tym miesiącu: 865

W poprzednim miesiącu: 1026

Wszystkich: 47229