WARSZTATY KULINARNE W GIERAŁTOWICZKACH
W dniach 13, 18 i 20 marca 2024 r. w Wiejskim Domu Kultury w Gierałtowiczkach odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne. Tym razem uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy, które stanowią ozdobę stołu wielkanocnego. Wśród przyrządzonych potraw znalazły się: żurek z jajkiem i białą kiełbasą, jaskółcze gniazda, tort kanapkowy z różnymi pastami oraz mazurek.
Warsztaty miały na celu przybliżyć dzieciom i młodzieży tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.
Tort kanapkowy – składniki na tortownicę 18-20 cm
- Chleb tostowy – 28-32 kromki (1,5 – 2 bochenki)
- Majonez – 250 ml
- Serek kanapkowy np. Almette 600 g lub domowy serek*
- Ogórek
- Szynka 100 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sałata roszponka – 3 garście
- Jajka – 3-4 sztuki
- Chrzan – ½ małego słoiczka
- Papryka słodka – ½ łyżeczki
- Papryka chili – szczypta
- Musztarda – 1 łyżeczka
* Domowy serek kanapkowy:
- Ser biały – 550 g
- Śmietana kremówka 30% - 50 ml
- Sól, pieprz
Dodatkowo
- Szczypiorek – duży pęczek
- Pomidorki koktajlowe – 3-4 sztuki
- Rzodkiewka – 2 sztuki
Wykonanie:
Ser rozdrobnij na gładką masę za pomocą maszynki do mielenia, praski, blendera, tłuczka do ziemniaków lub widelca. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się
i lekko zgęstnieją. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Domowy serek kanapkowy szczelnie przykryj i schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Można też przygotować pasty według własnego uznania.
Tort kanapkowy.
Z chleba tostowego należy cienko odciąć skórki.
Wykonanie:
Warstwa 1
Na płaskim talerzu/paterze, na której będzie podawany tort kanapkowy, kładziemy obręcz tortownicy (18 cm lub 20 cm).
Układamy kolejno warstwami:
- Chleb tostowy 7-8 kromek bez skórki
- Serek kanapkowy 120 g
- Ogórek
- Szynka – 100 g
- Musztarda 1 łyżeczka + 1 łyżka majonezu
Na dnie układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Ogórka myjemy, kroimy w grubsze paski, następnie kroimy na cztery części, wykładamy na tort. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy. Na koniec smarujemy musztardą wymieszaną z majonezem.
Warstwa 2
Układamy kolejno warstwami:
- Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
- Serek kanapkowy 120 g + papryka słodka ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili
- Rzodkiewka – 5 sztuk
- Szczypiorek – mały pęczek
- Majonez 4 łyżki + papryka słodka ½ łyżeczki + szczypta papryczki chili
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z papryką chili i słodką. Rzodkiewkę kroimy na drobne paski i wykładamy. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy po wierzchu. Następnie majonez wymieszany z paprykami wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki.
Warstwa 3
Układamy kolejno warstwami:
- Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
- Serek kanapkowy 120 g + chrzan - 1 łyżka
- Sałata roszponka – 2 garście
- Jajka 3-4 sztuki
- Majonez – 4 łyżki + chrzan 1 łyżka lub więcej
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z chrzanem. Wykładamy sałatę. Jajka - ugotowane na twardo – obieramy, kroimy na paski i układamy. Smarujemy majonezem wymieszanym z chrzanem.
Warstwa 4:
Układamy kolejno warstwami:
- Chleb tostowy – 7-8 kromek bez skórek
- Serek kanapkowy 120 g
Układamy kromki chleba tostowego odpowiednio je docinając i cienko smarujemy serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Ze schłodzonego tortu ściągamy obręcz tortownicy. Boki smarujemy pozostałym serkiem kanapkowym. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem boki tortu dekorujemy szczypiorkiem, natomiast na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, sałatę roszponkę i rzodkiewkę pokrojona w paski.
Tort kanapkowy przechowujemy w lodówce.